söndag 18 maj 2014

Tålamod och att snubbla på mållinjen...

Tålamod- ett uttryck som används ofta vid fisketillfällen. Detta är något vi framför allt har tränat upp denna helgen då vi lagt dagar och flera timmar samt tusentals kast efter....

Detta tålamod gav oss en rejäl utdelning, men att "snubbla på mållinjen" är ett annat uttryck och detta har vi lyckats med riktigt jävla bra.....
Vi har fokuserat helgen som varit att lägga all tid i en lokal sjö här i våran trakt. Vi vet att det är rejält svårfiskat och att det kan dröja timmar mellan huggen, till och med så att får man ett blir man förvånad.
Men storleken på fisken är enorm i sjön. Snittvikten i sjön ligger riktigt högt vilket ger oss höga förväntningar att kunna plocka årets första metergädda för oss, då vi även där alltid snubblar på mållinjen och det fattas typ 2cm eller ngt sådant.
Chansen att kunna få en gädda på 10-15kg är rätt stor i denna sjö, men den fiskas inte upp av sig själv inte.
Nöta och nöta är det som gäller och vi har nu påbörjat att fiska betydlig djupare. Så kallat "pelagiskt fiske" som det så vacker och samtidigt så enormt irriterande det låter.

Vi har helt enkelt jagat betesfisk över hela sjön och stått mitt ute i sjön och fiskat på alla möjliga djup. Allt från 10m och ända ner till 40m. Då endast draget går på 2-7m under ytan beroende på viktningen.

Detta fiske har verkligen testat vårat tålamod och vi känner oss ganska så nöjda med den biten då vi inte gnällt eller tjurat på varandra utan stått vid sin sida snällt och fiskat vidare.

I fredags så snubblade vi som sagt på mållinjen, då farsan möttes av ett brutalt hugg helt oväntat mitt ute på det djupa. Spöt bara pumpar och pumpar och gäddan visar sig inte. Någon sekund därpå visar sig denna ENORMA gädda och vi bara glor med våra förvånade ögon....."VAD FAN ÄR DETTA!?" var det enda vi klarar av att säga.
Värt att nämna är att fiskar är kända för att "ljuga och hitta på" när det kommer till storleken på fisken. Men det vi kan säga efter att ha fiskat "seriöst" nu i två år och efter ha tagit 10kg gäddor samt flertalet runt 6-9kg är att vi verkligen kan säga att denna gädda var ENORM. Har nog aldrig sett en så lång gädda som visade sig för en liten stund vi kanten av båten.....

Nu kommer vi till den tråkiga biten, jag slänger ner mitt spö för att KUNNA PLOCKA UPP HÅVEN SOM ÄR IHOPFÄLLD. Så jävla orutinerat så det finns inte.... Men håven ligger i båten ihopvikt, så jag kastar mig ner för att kunna fälla upp håven, uppfälld till hälften hör jag farsan utbryta i ett NEJ! och många tankar flyger genom skallen på bara någon sekund..... (Gäddan slet sig då den satt lite för dåligt trots stingerkrokar, men även gäddan måste ju få ha sin chans och denna gången vann hon)

Riktigt surt, och vi har ältat detta i flera timmar nu och kommer nog sitta kvar en längre tid då denna gädda var av grym kaliber!! Vikt på den är självklart svårt att veta då INGEN MÄNNISKA i världen har "vikt-syn" vad jag vet. Men längd går att självklart att uppskatta och vi skulle uppskatta denna gädda till minst 110cm för att inte krydda det minsta!! Säger vi minst 120cm är det ändå ingen som tror oss då vi tror den var även en liten bit över 120cm ;)
Detta är iallafall den största gädda vi hittills har sett i vårat liv.
Men gäddan finns ju kvar och den kommer att hugga igen ;)

Helgen sammanfattas: (-/+)

-Bommade gäddan                                              +Kanon väder
-Dåligt med mängdfiske                                     +En gädda på 94cm cirka 5kg
-För lite blåst                                                      +Tränat tålamod


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar