fredag 19 januari 2018

Årets första ismete 2k18

Ledig måndag, is på sjöarna, minusgrader i luften, spöna färdigtacklade och mörten inhandlad, behövs väl egentligen inte förklara vad vi tänkt göra denna dag. Iallafall var det äntligen dags att få komma ut på sjön och ismeta. Det har varit segt iår med isarna här nere i Småland så man har väntat och väntat på att det ska bli dags. För att vara på den säkra sidan vilket man ALLTID bör vara när man ger sig ut på vattnet/isen så åkte vi ut dagen innan och provborrade ett par hål. Isen visade sig vara 8-9cm vilket i vår mening är fullt duglig att beträda. Sjön vi också tänkt vara på har inte alls särskilt mycket strömmande vatten vilket talar för tjockare is. Vi hade hört att för ett par dagar sen när isen la sig hade ett par stycken varit ute och ismetat på 3-4cm is.... Det är vågat, vi hade nog aldrig gjort det kan jag ju säga. Den håller säkert för mer än man tror men med förra årets tragiska olyckor man hört om väntar vi hellre ett par dagar extra.

Vi var ute och petade i de första spöna samtidigt som det började ljusna. Det dröjde faktiskt inte länge innan farsan fick dra iväg på ett fäll. Men gäddan hade tyvärr inte "tagit" betet rejält utan mer simmat iväg med det ett par meter, tillsammans med ett par fina huggmärken på mörten. 1-0 gäddorna och vi fortsätter borra och tackla upp våra spön.
Tillslut klara och vi sätter oss ner för att vila lite, det tar ändå längre tid än man tror. Samtidigt som man ska gå och småfrysa om händerna som hela tiden blir blöta.

Vi kollar telefonen, snackar skit och fikar emellanåt som vi går och isar ur hålen. För som det blåste, ojoj, det var tydligen klass 1-varning utfärdat, och det fick vi verkligen känna av. Vi byggde upp vallar för hålen så vi slapp lite ut av den lilla snön som kommit natten innan i hålen. Det frös inte till i hålen men det blev fullt med "blask" eller "gegga" som vi med jämna mellanrum fick ta bort.
I vanliga vinden var det 6-7 m/s och i vindbyarna var det 15-18 m/s, men spöna och allt stod kvar utan problem.

Första gäddan kom efter någon timma, farsan fick dra upp en lite rackare som tuggat i sig mörten. Jag var på andra sidan och isade ur hålen men såg att den lille inte var något att fotografera utan snabb avkrokning och release kunde vi fortsätta vänta på den lite större. Trots grym blåst hela dagen fick vi inte springa på vindfäll mer än en endaste gång. En liten stund innan vi skulle plocka upp fick jag dra iväg mot ett fäll när jag ser kulan snabbt dyka ner mot hålet för att sedan utlösas. Väl framme vid platsen såg jag att linan stod stilla. Kände och hade kontakt i andra änden. Men otålig som man är när det handlar om årets första gädda drog jag nog på tok för tidigt och upp fick jag bara en mört. Tråkigt men så blev dagen till slut.


Vi fick till sist ge oss då vindarna sakta men säkert började öka och det blev mörkare och mörkare ute. Riktigt roligt att äntligen ha fått premiärpasset avklarat, inte med bästa resultat kanske men var så länge sedan nu och till nästa gång, om det nu blir till helgen gör vi allt lite fortare och lite smidigare. Förhoppningsvis hugger gäddorna även lite bättre och kanske behövs solen, för den saknade både vi och gäddorna idag!


Skitfiske! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar